Изобретиха еко-метод за борба с вредител по пчелите

Акар Вароа - известен вредител по пчелите.

Почти всеки човек обича мед, а всички са наясно със здравословния ефект от него, но все по-често имаме съмнение, че бурканчетата мед в магазина съдържат всичко друго, но не и натурален мед. Затова е любопитно, че в борбата с вредителите по пчелите пчеларите скоро ще разполагат с ново средство – лента срещу вредителя Вароа.

Лентите MAQS прилагат защитен механизъм за пчелите, който е заимстван от природата.

BASF и NOD Apiary Products обявиха партньорството си за осигуряване на нов продукт за европейските пчелари за борба срещу акара Вароа – паразитен кърлеж, който е считан за основна причина за намаляващия брой пчелни кошери в глобален мащаб. Двете компании са разработили „Mite Away Quick Strips“, накратко MAQS, които атакуват акара Вароа, докато той се храни с растящите бебета пчели. Основата на тази лесна за употреба лента е фолио, направено от биоразградима пластмаса Ecoflex на BASF. То е напоено с мравчена киселина, която убива акара, в разтвор на захароза (захар). Създадена да прониква в люпилото, лентата спира вредителя там, където се възпроизвежда.

Чрез нашата съвместна работа с учени, фермери и пчелари от Мрежата за пчелно биоразнообразие (Bee Biodiversity Network) във Франция добихме широки познания за факторите, влияещи върху здравето на пчелите,” казва Сандрин Леблон, BASF експерт по пчелите от Франция. Мрежата е доставила практически, тествани решения, за подобряване на храненето на пчелите, но до момента няма лесен начин за борба с акара Вароа. Създателите на MAQS се надяват, че лентата ще помогне да се запълни тази празнота и това да помогне на пчеларите и фермерите из цял свят.

Лентите възпроизвеждат защитен механизъм, наблюдаван в природата. Мравчената киселина е част от отровата на пчелите и жилата на много насекоми като мравките. При това лентата може да бъде употребявана през целия сезон.

 

Акар Вароа - известен вредител по пчелите.

При тестовите изпитания в САЩ, Канада и Франция MAQS са показали успех в борбата с акара Вароа, достигащ до 97%.

BASF и NOD планират да работят с регистрационните власти в Европа, за да направят MAQS достъпни до 2 години за европейското пчеларско общество.

4 коментара

  1. Може ли да ми дадете телефона на фирмата вносител в България защото аз съм се регистрирал по 3-годишната програма за подпомагане на пчеларството и ми трябват спешно!!!Благодаря,предварително

  2. Здравейте,
    ще се свържем с производителя и ще потърсим информация дали и евентуално къде ги има. Ще ни оставите ли контакти за обратна връзка?

  3. Здарвейте. Има ли ги вече на пазара тези ленти и как може да си закупя от тях???

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*