Кафето „от цибетка“ – не просто странно, но и жестоко (видео)

civet-poop-coffee-600

Кафето от цибетка, известно още като Kopi Luwak, се рекламира активно сред любителите на тонизиращата напитка по цял свят. Това ззвучи като да е интересна концепция: кафе, направени от зърна, които са били частично разградени от азиатска палмова цибетка. Това е вид невестукла, кяото леко прилича на котка. Любителите на това кафе, което е – с извинение – изакано от животинките – твърдят, че това кафе е по-добро, тъй като специални ензими и ферментационни процеси вътре в храносмилателния тракт на цибетката подобряват „вкусовия профил“ на кафето (да им е сладко).

Всичко това звучи добре за експериментаторите, докато на етикета пише, че кафето е събрано „от дивата природа“ и докато си представяме животни, които подскачат из индонезийската джунгла, похапвайки кафе на зърна колкото си искат, а след тях ходят работници и се опитват да намерят изпражненията на цибетките, които съдържат уникалното кафе. Това звучи като прикючение а‘ла Индиана Джоунс…

Но реалността е съвсем различна. Високата популярност на това кафе, съчетано с високата му цена, е създало една индустрия, която не би трябвало да съществува. Вижте сами:

Еко-защитник от PETA-Азия, който е посетил няколко ферми за кафе от цибетки в Индонезия и Филипините, публикува кадри (заснети със скрита камера) от тези ферми, някои от които рекламират кафето си като „от дивата природа“. На видеото се виждат болите животни, страдащи от кожни инфекции и проявяващи признаци на зоохоза – състояние, при което отглежданите в плен животни развиват невротично поведение, показващо, че животните полудяват от депресия.

„От дивата природа“…..

2 коментара

  1. Да, всичко е точно така. Тази жестока индустрия е превърнала тези животинчета в затворници. Бях наскоро в Бали и видях с очите си покрай главния път в град Убуд(който и без друго е толкова комерсиализиран, че ми се замаи главата)много заведения които предлагат Копи кафе (Люак ), имат по няколоко нещастни животни в мръсни клетки, които щъкат нервно, място не могат да си намерят. А те разреждат няколко зърна от това кафе с другото и поят с него любопитните гости от цял свят.Не съм на мнение, че тези диви животни трябва да ядат само кафе, независимо колко качествено е то. Не намерих разлика от други сортове средно добро кафе. За отбелязвване е, че кафето по заведенията не струва, така и не пихме добро кафе в Индонезия, даже и там където обявяваха че е така. Но повечето хора не разбират. Балийците не си пазят животните, дърветата, моретата. Изсипват варели с боклуци в морето си и бреговете им са пълни с мъртви корали. Много са зле в това отношение. На тях природата им е дала всичко, но те нехаят. Ние пазим повече, нищо че все не ни харесват европейците с фасони, които до скоро безогледно експлоатираха цял свят.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*