Слоновото кафе – докъде стига човешката гавра с природата (и не само)

Друго заглавие просто не може да опише тази мода: след супер-скъпото кафе от цибетка – което всъщност се добива от изтормозени цибетки в плен – най-новите оферти в света на кафе-деликатесите идва от неочаквано място.

Черното слоново кафе се прави чрез хранене мна слонове с кафе на зърна и след това, след известно храносмилане, събиране на кафеените зърна от … ами, изпражненията на слона.

elephant-poop-600

Подобно на кафето от цибетки и тук идеята е, че ферментацията, която се случва по време на процеса на храносмилането в стомаха на животното, уж прави кафето по-добро. Дали е така – който е мераклия, може да провери…. Проблемът тук е в храненето на животни с неща, за които те не са еволюирали да се хранят в такива количества, и държането им в плен за това „производство“.

Е, компанията, която рекламира слоновото кафе, твърди, че животите не са в плен и че използва само „спасени улични тайландски слонове във фондацията Golden Triangle Asian Elephant“ и че „8% от продажбите на черното слоново кафе ще подпомогнат финансирането на ветеринарен лекар – специалист по слоновете – който да осигурява грижи за всички слонове във фондацията“. Остава въпросът за дългосрочния ефект от храненето на слонове с кафе на зърна. Както е известно, кафето е „открито“ от пастир, който е забелязал, че след като пасат от плодовете на кафеения храст, козите му стават много буйни и превъзбудени….

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*