Кабинетът отпуска пари за „саниране“ въпреки проблемите с КТБ

31a4faa1393284941a0a77ff3faf2c17_XL1Министерството на регионалното развитие ще отпуска допълнителна финансова помощ на кандидатите по проект „Енергийно обновяване на българските домове” без да е необходимо да получат предварително отказ от Фонда за жилищно обновяване. Това предвиждат приети от кабинета нормативни промени ( ПМС 103/2013 г.)

Причината е, че Фондът се управлява от Корпоративна търговска банка, която е поставена под особен надзор и не извършва дейност по предоставяне или отказване на кредити. По този начин се блокира възможността на собственици, които нямат финансови възможности, но желаят сградата, в която живеят, да се включи в проекта, да кандидатстват и да получат допълнителна финансова помощ. Това от своя страна е пречка за участието на цялата сграда в проекта и затруднява достъпа на европейски средства до българските граждани при изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

Собствениците, желаещи допълнителна финансова помощ, вече ще могат да подават своите заявления-декларации в Министерството на регионалното развитие без да се налага да изчакват получаването на отказ от КТБ. Предвижда се в заявлението-декларация да се попълват допълнителни данни и за другите съсобственици на жилището, когато те живеят на друг адрес.

Промяната ще съдейства за улесняване на процеса по предоставяне на финансови средства на бенефициентите и ще ускори изпълнението на проекта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*