Графенът обещава по-добри батерии и нискоенергийна електроника

CC BY-SA 3.0, AlexanderAlUS

Един от двата най-нови, амбициозни проекти на ЕС в областта на научните изследвания, е съсредоточен върху развитието на графена и скорошното му въвеждане на пазара на достъпни цени. Проектът Graphene (@GrapheneCA) има за задача да се заеме с чуднния материал графен и да го „изведе“ от лабораториите на учените, за да го „донесе“ в света на ежедневните продукти, които ползваме. Графенът обещава да революционизира множество индустрии и да създаде икономически растеж и нови работни места в Европа.

CC BY-SA 3.0, AlexanderAlUS
CC BY-SA 3.0, AlexanderAlUS

Ключови приложения на графена са например бързите електронни и оптични устройства, гъвкавата електроника, функционалните олекотени компоненти и усъвършенстваните батерии. Примери за нови продукти, базрани на графеновите технологии, включват бързи, гъвкави и мощни видове потребителска електроника като например електронна хартия и огъващи се телефони, и по-леки и по-енергийно ефективни самолети. В по-дългосрочен план графенът може да доведе до създаването на революционни медицински приложения като изкуствени ретини.

Ключовите „повратни точки“, заложени в проекта, са:

  • До пролетта на 2016 г.: първи продукти с подобрено качество на графена като електроника, сензорни и енергийни приложения; идентифициране на основните ограничения на графеновите устройства и компоненти, подходящи за гъвкави системи с ниска консумация на енергия.
  • До 2018: безопасни и устойчиви доставки на графен с високо качеството, в достатъчно количеството и на добра цена.
  • До 2023 г.: масово производство на интегрални схеми и системи за приложение в електрониката, сензорните технологии, енергетиката и здравеопазването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*