Франция вложи 86,6 млн. евро в ново поколение електро-мрежи

Европейската комисия обяви, че одобрява помощта, предоставена от Франция на свой институт за разработване на ново поколение електро-мрежи – „Supergrid Institut pour la transition energetique“. Помощта е осигурена за изследователски проект, насочен към разработването на ново поколение мрежи за пренос на енергия на дълги разстояния. Проектът, според ЕК, ще подпомогне важни европейски цели като осигуряването на енергийните доставки и опазването на околната среда, без да нарушава конкуренцията.

DSCF6117

„Осигуряването на енергийна независимост и намаляването на емисиите на CO2 в Европа са ключови приоритети за Комисията“, коментира Хоакин Алмуния, заместник председателя, отговарящ за конкуренцията. „Проектът за супермрежата преследва точно тези цели. Проектът ще има безспорно научно въздействие, а нарушаването на конкуренцията ще бъде ограничено.“

Супергрид мрежите ще използват постоянен и променлив ток с високо напрежение (до един милион волта), предназначени за предаване на големи количества енергия от мащабни източници на енергия от възобновяеми източници, много от които са офшорни. Тези мрежи, заедно с гъвкавите съоръжения за съхранение, ще направят възможно да се управлява непостоянният характер на възобновяемите енергийни източници и ще осигури мрежова стабилност и сигурност.

През 2013 г. Франция уведоми ЕК за своите планове за предоставяне на субсидия в размер на 86,6 милиона еввро за проекта. Проектът предвижда много научно-изследователска работа по технологии за пренос на енергия на дълги разстояния (включително ново поколение кабели), нови трансформатори, разработване на нови системи за съхранение и стабилизиране. Експертизата на участващите партньори (6 държавни и 6 частни) ще бъде координирана в рамките на публично-частно партньорство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*