Китай забранява най-мръсните въглища (но не за всички)

Китай взе решение да забрани употребата на въглища с ниско качество за отопление в по-големите градове. Целта на мярката е да помогне за ограничаване на замърсяването в големите градове. Оказа се обаче, че регулацията не се отнася за електроцентрали, индустриални предприятия и комунални дружества.

Китай заяви в понеделник, че от 2015 г. че ще ограничи производството, потреблението и вноса на въглища с високи нива на примеси в опит да се бори срещу смога, голяма част от който е причинена от употребата на въглища за отопление и електричество.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Правителството постави три нови прага за качество. Най-строгите изисквания забраняват използването на въглища с повече от 16 процента пепел и 1 на сто съдържание на сяра. Регулацията касае основните населени центрове като Пекин и региона около делтата на Яндзъ.

Този ход доведе до притеснения сред някои австралийски производители заради доставките за Китай – за Китай заминава около една четвърт от общия въглищен износ на страната.

Две големи енергийни компании обаче заявиха, че комуналните дружества са освободени от изискванията на новата регулация.

„Този регламент не ни засяга. Той не се отнася за електроцентрали, така че ние ще продължим да използваме австралийски въглища, ако цената е добра“, заяви директор на една от двете електроцентрали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*