Невидимата битка за редките земни елементи се нажежава

неодим - един от редките земни елементи, използвани в зелените технологии.

В еуфорията около зелените технологии една тема остава често премълчавана и пренебрегвана – тази за редките земни елементи, които стоят в основата на повечето зелени технологии. Битката за редките минерали обаче става все по-ожесточена.

Неодим - един от редките земни елементи, използвани в зелените технологии.

Американската фирма Molycorp Minerals, която има разрешително за добив на редки земни елементи за приложение в производството на еко-технологии, обяви, че се готви да предложи свои акции на фондовата борса. Целта е да се наберат 350 милиона долара. Целта й е да финансира мините си в Калифорния и пустинята Могаве, които са най-добре разработените находища на редки земни елементи извън Китай.

Редките земни елементи се добиват най-вече в Китай и са от жизненоважно значение за развитието на технологиите за чиста енергия. Учени и бизнеси от цял свят все повече се притесняват, че зависимостта от една-единствена страна-доставчик на редки елементи опасна. С нарастването на вътрешното търсене на такива минерали в Китай – тъй като азиатската страна има амбиции да произвежда зелени технологии – световният бизнес все повее се опасява, че световните доставки на ценните материали могат да се окажат недостатъчни или прекалено скъпи в даден момент.

Редките земни елементи включват минерали като диспрозий (Dy), неодим (Nd), лантан (La), тербий (Tb), тулий (Tm), лютеций (Lu) – които имат приложение в електрониката, авиацията, атомната енергетика, производството на механика. Редките земни елементи се използват и при технологии като генераторите на електроенергия с вятърни турбини, електрическите автомобили, горивните клетки, енергийно ефективното осветление. Елементите неодим и лантан например се използват в производството на хибридни автомобили. Неодим се използва и за производството на перманентни магнити за вятърни турбини и батерии за хибридни и електрически автомобили. Материли от същата група се ползват и за направата на електроди за батерии или енергийно ефективни осветителни крушки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*