Американската електрическа кола на бъдещето: Aptera EV

Елегантна като персонална космическа совалка от бъдещето, тя изглежда извадена от някой филм или комикс, но създателите й правят всичко по силите си да я пуснат в производство още догодина. Aptera е един своеобразен отговор на масовия стремеж към еко-автомобили, с тази разлика, че няма почти нищо общо с хибридните седани и електрическите спортни модели на повечето от големите авто-производители, които планират да пуснат на пазара еко-возилата си през идните две години.

Aptera EV може да влезе в производство още догодина

Aptera EV може да измине 150 километра с едно зареждане. Тя има три колела и прилича на издължено, аеродинамично яйце. Корпусът се движи ниско, близо до земята, което означава също така и, че лесно се влиза и излиза от машината. Създателите й са категорични, че е в състояние да посрещне най-високите стандарти за сигурност.

Едно от най-хубавите неща в нея е, че може да се презарежда чрез включване в обикновен електрически контакт. Направена е така, за да бъде удобна за използване, а зареждането да е комфортно и „мсово“ досущ като презареждането на мобилен телефон.

Aptera има още малко работа, преди да може да каже категорично, че вече има финансирането и е готова да започне производство. Фирмата е кандидатствала за заем в размер на 184 милиона долара при американското министерство по енергетика. Получи ли се това финансиране, Aptera ще може да влезе в производство след 11 месеца.

Компанията-създател на елегантния електромобил Aptera е разработил модела съвместно с няколко други фирми, сред които е и Wind River, поделение на Intel. С Aptera EV фирмата ще конкурира производители като Nissan, Ford, General Motors и др. На американския пазар тя ще се появи на цена между 25 и 40 хиляди долара, в зависимост от особеностите, които купувачът иска.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*