Активисти: дайте думата на хората, най-тежко засегнати от изменението на климата

Общностите, които са най-силно засегнати от въздействията на изменението на климата, намират начини да е адаптират към новата среда, но глобалното обществто е длъжно да им даде възможност по-ясно да изразят своите виждания в международния процеспо вземането на решения за това как да се борим с изменението на климата. Това обявиха активисти по време на срещата на върха на ООН за климата тази седмица.

Говорейки пред световните лидери в Ню Йорк, свикана от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун за стимулиране на повече действия срещу заплахите от климатичнит епромени, трима млади активисти от Непал, Соломоновите острови и Уганда заявиха, че техните общности намиратсобствени решения за справяне с драматичните нови предизвикателства, породени от изменението на климата.

climate-change

„Ние разработваме местни решения за справяане и постигане на устойчивост с цел смекчаване на въздействието на изменението на климата“, каза Силвия Атугонза Капело, ръководител на мрежа на гражданското общество в Караможа, Уганда. „Предизвикателството е, че (ние) не сме част от вземането на решения“. Според нея, на „маргинализираните“ общества трябва да се даде думата. В противен случай решенията винаги ще бъдат изкуствени – без връзка с реалността.

Липса на представителство в политиката и в преговорите за ново глобално споразумение за климата през 2015 г. означава, че хората, които губят препитанието си заради изменението на климата, са оставени глас.

Алина Саба, изследовател и общностен организатор от селските части на Непал, посочва, че за последните пет години общностите в нейния регион са загубили много от посевните култури и насаждения заради по-честите свлачища.Местните хора се борят да получат помощ, но това е трудно заради отдалеченото им местоположение. Затова селяните там „се мъчат да се справят със собствените си, много оскъдни ресурси“, казва Саба.

„Макар че общностите се справят, това не трябва да е наша отговорност. Тя трябва да бъде отговорност на правителствата и нашите лидери“, посочи пък Атугонза Капело от Уганда.

Множество граждански организации изразиха недоволството си от резултатите от срещата на върха на ООН за климата, казайки, че световните лидери поемат твърде малко ангажименти за ефективни действия спрямо изменението на климата.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*