Модернизиран институт по изкуствата в САЩ пести 3,7 млн. литра вода на година

140-акровият кампус на института „КЛарк“ в САЩ е претърпял сериозна модернизация, която е постигнала забележителен успех от гледна точка на екологията: сградата пести по 3,7 милиона литра вода на година! Чрез координирани действия и цялостна визия за новите функции на сградата архитектите са постигнали значителни спестявания и на енергия, и на вода, в резултат на което институтът е готов за сребърна LEED сертификация.

The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-1

Институтът по изкуствата „Стърлинг и Франсин Кларк“, известен като „Кларк“, първоначално е открит през 1955 г. в Уилямстаун, Масачузетс. През годините музеят е разширен, към него е добавен включва изследователски център и няколко други звена. Наскоро институтът претърпя основен ремонт и разширение.

Работейки в единомислие, сплотеният проектантски екип е създал единна стратегия за устойчиво развитие, за да се намали потреблението на енергия и вода. Новият център „Кларк“ ще се стреми към LEED сребърен сертификат и има зелени покриви, регулируеми осветителни системи, рециклирани материали, както и геотермално отопление и охлаждане. Дъждовната вода се събира из целия кампус и след това се съхраняват в резервоари за напояване, за промиване на тоалетните и за охлаждане. Отточните води и дъждовните се използват за поливане и на практика нито една капка не се похабява. Изчисленията показват, че след промените институтът спестява 1 милион галона вода годишно, което прави 3,78 милиона литра!

The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-9 The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-8 The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-7 The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-6 The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-5 The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-4 The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-3 The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-2 The-Clark-Center-Tadao-Ando-Gensler-0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*