Сиатъл ще глобява жителите, които не компостират!

В стремежа си да постигне целта на града за рециклиране на 60% от отпадъците си до 2015 г., Сиатъл е насочил поглед към хранителни отпадъци, които се озовават в кошчето.

Нова наредба на Общинския съвет в Сиатъл предвижда глоби за жителите, които хвърлят твърде много хранителни отпадъци и други разградими елементи в кошчето. В наредбата е записано, че ако в контейнерите за боклук има повече от 10% компостируеми отпадъци, сожбствениците ще бъдат санкционирани. Целта не е да се генерират нови парични потоци за общината, а по-скоро да се напомн на жителите значението на разделното събиране на боклука.

seattle-garbage-truck.jpg.662x0_q100_crop-scale

Новите регулации в Сиатъл позволяват на събирачите на боклука да направят оценка за това дали боклукът да даден жител съдържа повече от 10% компостируеми отпадъци. Ако се окажа така, събирачите да документират нарушението в компютърната система на боклучийския камион и да оставят фиш върху кофата за боклук, която известява гражданина, че дължи такса от един долар върху своята такса смет. При повторно нарушение санкцията ще е 50 долара. Новата система ще влезе в действие от 1 януари, но до 1 юли ще се издават само предупреждения.

Новата система важи и за жилищни сгради и предприятия, въпреки че те ще получават по две предупреждения, преди да се приложи глобата. Чак тогава те ще дължат 50 долара.

Наредбата в Сиатъл не е толкова строга, колкото е законът за задължителното компостиране в Сан Франциско, гласуван през 2009 г., който предвижда след първоначалните предупреждения да бъдат глобявани с по 100 долара за изхвърляне на компостируеми отпадъци в кошчето.

1 коментар

  1. „…, сожбствениците, …. да се напомн.. ,…боклукът да даден жител.“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*