Европа се опитва да ограничи емисиите на превозните средства извън пътя

Европейската комисия публикува проект за регулация, целяща намаляване на емисиите от извънпътни превозни средства. Проектът е част от усилията за постигане на по-чист въздух и подобряване на човешкото здраве. Законът ще обхваща всичко – от косачки до моторни шейни и дизелови локомотиви.

offroad

Комисията вече въведе най-стриктните в света регулации за горивната ефективност на автомобилите, за да намали емисиите на парникови газове и други замърсители. Ала правилата за „извънпътните превозни средства“ са хаотични и остарели.

Задвижвани предимно от дизелово гориво, тези машини излъчват същите видове замърсители като дизеловите автомобилни двигатели – азотни оксиди и прахови частици – които могат да попаднат в белите дробове и кръвта, да причинят сърдечни проблеми, рак и астма, както и да увредят околната среда.

ЕК смята, че ивънпътните превозни средства са отговорни за около 15 на сто от азотния оксид и 5 на сто от емисиите на прахови частици в Европейския съюз. Затова целта на предложените нови регулации е да намали емисиите от новите двигатели, които излизат на пазара, и постепенно заменят старите, по-замърсяващи двигатели.

Еколози коментираха, че предложеният закон може и да не успее да ограничи емисиите на някои от най-замърсяващите извънпътни двигатели. Според природозащитниците, нормата е лишена от „достатъчно строги цели“ и е нужно да се приложи по-строг подход.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*