ЕС налива 3,3 млрд. евро в устойчива енергия в развиващите се страни

С цел подобряване на достъпа до възобновяеми енергийни източници в световен мащаб Европейският съюз ще отпусне повече от 3,3 милиарда евро субсидии в помощ на развиващите се страни в рамките на следващите шест години. Около 2 милиарда евро ще бъдат насочени към африканските страни.

galicia-115138_640

По време на срещата относно изменението на климата в Ню Йорк председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подписа съвместни декларации с пет африкански страни като част от усилията за увеличаване на достъпа до устойчиви енергийни източници – особено в селските райони, където нуждата от електричество е най-голяма. Споразуменията са със страните Кабо Верде, Кот д’Ивоар, Либерия, Того и Руанда.

Благодарение на договорите ЕС ща вложи 3,3 милиарда евро в устойчива енергия в периода 2014-2020 г.

Преди две години, по време на конференцията на ЕС „Устойчива енергия за всички“ в Брюксел, Барозу предложи амбициозната цел ЕС да подпомогне развиващите се страни, за да се осигури достъп до устойчиви енергийни ресурси за 500 милиона души до 2030 г..

„Без енергия фабриките не могат да работят, училищата не могат да бъдат осветени, семействата не могат да си сготвят – това е ситуация, пред която много хора все още са изправени дори и днес,“ коментира европейският комисар по развитието Андре Пиебалг. „Но също толкова важно е и да се насърчават устойчивите енергийни източници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*