Фотоволтаичен слънчоглед генерира енергия и прясна вода

IBM Research и Швейцарската фирма за слънчеви технологии Airlight Energy представиха авангардна слънчева система, която прилича на 10-метров слънчоглед. Високо-концентриращата фотоволтаична термална система (HCPVT) може да концентрира слънчевата радиация 2000 пъти, за да преобразува 80 процента от нея в полезна енергия. Така „слънчогледът“ може да генерира до 12 киловата електрическа енергия и 20 киловата топлина енергия в слънчев ден – достатъчно за захранване на няколко средно големи домове. Освен това системата може да произвежда и чиста, прясна вода – в резултат на процеса, използван за охлаждане на слънчевите клетки.

IBM-solar-concentrator-1

Системата разполага с параболична антена с площ 40 кв.м. Изработена е от патентован фибро-бетон. Този материал има механични характеристики, подобни на тези на алуминия, но на цена, кяото е равна на 20% от тази на алуминия. Вътрешността на антената е покрита с 36 елиптични огледала, изработени от рециклируемо пластмасово фолио със сребърно покритие, което е малко по-дебело от обвивка на шоколад. Тази огледална площ съсредоточава слънчевата радиация чре отразяването й към микроканални приемници с течно охлаждане. Всеки приемник е покрит с плътен масив от едносантиметрови квадратен фотоволтаични пластини, всяка от които е в състояние да произвежда до 57w в слънчев ден. Привидно мислейки за всичко, екипът е проектирал и голяма, надуваема прозрачна пластмасова кутия за огледалата и приемника, което ги предпазва от дъжд и прах, а освен това спасява птиците и другите летящи животни от опържване.

IBM-solar-concentrator-3

Концентраторите използват система с топла вода за охлаждане, която IBM вече използва при своите високо-производителни компютри и суперкомпютри. Въпреки това, с малко донастройване системата HCPVT може да осигурява и питейна вода и климатизация благодарение на използването на топлата вода. „Например солената вода може да преминава през система за дестилация с пореста мембрана, където водата се изпарява и обезсолява“, пише в бележките на екипа.“Такава система може да осигурява дневно по 30-40 литра питейна вода на квадратен метър от приемника, като продължава да генерира електроенергия с повече от 25 процента ефективност – или два киловатчаса на ден“.

IBM-solar-concentrator-2

Изследователите смятат, че при масово производство на системата цената на единично устройство може да спадне толкова, че да е двойно или даже тройно по-евтина от съоставими ВЕИ системи. Освен това въвежданет й може да създаде много нови работни места, защото „там, където тя се инсталира, много от материалите ще бъдат осигурявани на местно ниво“.

„Очакваме да си сътрудничим с фирми от цял свят, за да пуснем системата на пазара до 2017 г.,“ казва д-р Джанлука Амброзети, ръководител на научните изследвания в Airlight Energy.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*