Водата на Земята е по-стара от Слънцето

Дръжте се за стола си и се пригответе да се изумите. Тази вода в бутилката на бюрото бюрото ви е стара, ама направо праисторическа – дори е по-стар от Слънцето. Според ново изследване, точно така.

Учените от известно време са убедени, че водата на Земята е много стара, но ново изследване, публикувано наскоро в списание „Science“, показва, че тя е по-стара, отколкото се смяташе досега. Всъщност водата предшества формирането на нашата слънчева система! Новината увеличава вероятността водата да присъства и на други планети – заедно с други форми на живот.

water-195926_640

Илзедоре Кливс група космически изследователи от Университета на Мичиган са направили откритието с помощта на подробна компютърна симулация на ранната Слънчева система въз основа на наблюдения на други млади, подобни на слънчевата звездни системи, които в момента се формират. „С изучаването на тези астрофизични обекти, използвайки мощни телескопи и числени методи, можем да използваме информацията за моделиране на протопланетарната дискова среда с големи подробности,“ казва Клийвс.

Подробностите от наблюденията са доста технически, но в общи линии учените са разгледали формирането на на междузвезден лед от „тежка вода“, който съдържа деутерий – водороден изотоп, който се намира на мястото на нормални водороден атом. Тежката вода се формира при температури малко над абсолютната нула и е присъствала в големи количества при зараждането на Слънчевата система. Тъй като океанът на Земята, метеоритите и кометите показват високи нива на тежка вода до обикновена „лека“ вода, Клийвс успява да направи симулация и да прецени колко тежка вода може да се образува в рамките на една развиваща се слънчева система. Изникналият въпрос е дали високите нива на деутерий, открити в пробите, са наследени от предшестващ междузвезден облак от газ – или е създадена чрез химически реакции в процеса на формиране.

„Краткият отговор е, че дисковете не синтезират тежка вода в такива количества, и не биха могли да са оригиналният източник на нашата вода“, обобщава Клийвс. „Това предполага, че голяма част от водния лед в Слънчевата система е наследен от оригиналната „рождена среда“ на Слънцето в много тъмен, студен междузвезден газ“.

Накратко, голяма част от водата на Земята е по-стара, отколкото са планетата и слънчевата система. А това би могло да означава, че водата може да е „посята“ из друг звездни системи из Вселената – заедно с някои органични съединения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*