Учени от MIT създадоха по-екологичен бетон

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са открили начин да произвеждат „по-зелен“ цимент – с наполовина по-малко въглеродни емисии от стандартния бетон. Чрез детайлен молекулярен анализ на структурата на бетона екипът е установил, че намалявайки количеството на калциев силикат в бетона, се получава материал с по-ниски емисии на CO2 – при това доста по-здрав.

tree-8810_640

Екип от учени под ръководството на ст.н.с. д-р Роланд Пеленк и професорите кристин ван Влийт, Франц-Йозеф Улм, Сидни Ийп и Маркис Буеле са установили, че промяната на често използваното съотношение калций към силиций от 1.8 на 1.5 произвежда материал, който е два пъти по-устойчив от нормалния цимент що се касае до механична устойчивост на фрактури. Освен подобряване на механичната якост на материала това гарантира и „липса на остатъчно напрежение в материала“, което означава, че новият вид цимент ще бъде по-устойчив на счупвания.

Изследването е проведено в сътрудничество между MIT и Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), които работят в съвместна лаборатория в Масачузетския технологичен институт.. Техните заключения са публикувани в списание Nature Communications.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*