Съхранението на електричество ще струва 6 цента на киловатчас през 2030 г.

„Експерти в дадена област често не са в състояние да си представят колко бързо могат да спаднат цените“, убеден е Винфрид Хофман от консултантската фирма ASE, цитиран от PV. Бившият технически директор на Applied Materials е сред пионерите, анализирали и използвали „кривата на знанието“ за соларните модули – която се оказа вярна.

hoffmann-grafik-1-01Сега Хофман е приложил същия метод за анализиране на тенденциите при на литиево-йонните клетки за батерии. Невероятните резултати от този анализ той представи на конференцията PVSEC в Амстердам.

Цените на батерии за мобилни телефони са спаднали с около 20%, когато произведеното количество се е удвоило на база съхранявани ват-часа; автомобилните акумулатори, междувременно, са поевтинели с около 15%. Подобна тенденция се наблюдава и при ценовите спадове на соларните модули. Един модул, който в САЩ е струвал около 5-6 хиляди долара през 2000 г., сега, през 2014 г., струва едва 0,50 до 0,60 долара 2014 г.

И литиево-йонните батерии за клетъчни телефони, и тези за електрически автомобили, чупят психологическата граница от 100 долара на киловатчас (кВтч) капацитет, когато инсталираните батерии достигнат кумулативен капацитет от 1 тераватчаса (TWh). При среден годишен ръст от 31%, кумулативният капацитет от един тераватчаст ще бъде постигнат до 2030 г, прогнозира Хофман.

Ако от цената на батериите се изключи стойността на опаковането им и се разгледат само стойността на клетките, при 80% ползваем капацитет и 5000 цикъла на зареждане, цената на съхраняваното електричество спада до 0,06 долара на киловатчас през 2030 г. С такава цена соларната енергия може спокойно да конкурира „традиционните“ електроцентрали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*