JA Solar прескочи бариерата от 20% при мултикристалните PV клетки

JA Solar постави нов рекорд при мултикристалните силициев (multi-Si) фотоволтаични клетки, като постигна ефективност от малко над 20% на клетъчно ниво. Това е 1% увеличение на ефективността само девет месеца, след като компанията обяви, че е прескочила 19% ефективност при мултикристалните силициеви клетки.

PV_Pixabay

Масовото им производство също е почти готово да започне. Фирмата обяви, че планира да произвежда новите мулти-силициеви клетки, използвайки новата технология, и да ги интегрира в комерсиалните модули още от 2015 г.

Вицепрезидентът на NPD Solarbuzz Финли Колвил казва, че вероятността JA да успее да комерсиализира тази технология е „много голяма“. Според него, този нов рекорд може да бъде разгледан в светлината на значителния прогрес, постигнат през последните години, от гледна точка на мулти-силициевите устройства.

Колвил отдава това до известна степен на подобрението на качеството на мултисилициевите подложки през последните няколко години. Той казва, че това позволява използването на такива техники за обработка, които по-рано са използвани само при монокристалния силиций.

„Допреди пет или десет години никой не е си помислял дори, че хората ще могат да произвеждат мулти-силициеви клетки с ефективност от над 18%, дори в научно-изследователските лаборатории“, казва Колвил. Още по-забележително е, че напредъкът всъщност е постигнат само за 18 месеца.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*