Канадски токсичен „смето-вулкан“ горял четири месеца

Пожар на сметище, който горя почти четири месеца в отдалечения северен канадски град Икалуит, най-сетне бе изгасен в средата на септември. „Смето-вулканът“, както го наричат, изхвърляше токсини във въздуха на града, принуждавайки жителите да стоят на затворено през летните месеци – заради краткосрочните и дългосрочните здравни рискове от дима.

Пожарът започнал, когато боклукът в купчината (сисока колкото 4 етажа от блок) спонтанно се запалил, образувайки разтопено ядро, в което температурата достигала 500 градуса по Целзий. Огненият ад започнал на 20 май. Първоначално пожарникарите сметнали, че пожарът е в близост до повърхността на купчината боклук. Ала, според ръководителя на пожарната служба в Икалуит – Люк Грандмейсън, огнеборците скоро открили, че пожарът „е като вулкан, идващ от дълбините на купчината“.

Iqaluit-dump-fire-1

Топлината от разлагането на на боклука запалила някои лесно горими материали. Нажежавайки се, огънят започнал да втечнява всичко в купчината несортирани отпадъци. Градският съвет решил да остави огъня да догори, тъй като било твърде трудно за местните пожарникари да го угасят.

На 22 май властите започнали да съветват жителите да останат в закрити помещения – особено тези, които страдат от астма или емфизем. В началото на юни някои училища били принудени да затворят. Градският съвет променил решението си и помолил пожарната служба да измисли план за гасене на огъня.

Няколко плана бяха предложени, но финансиране за операцията така и не се намерило. Накрая пожарната служба намерила начин да започне гасене на огъня с помощта на външни изпълнители. Работата по борбата с огъня започнала на 27 август.

Междувременно предупрежденията към местната общност препоръчвали на всички жени в „детеродна възраст“ да избягват излизане навън, след като областната управа публикувала данни за качеството ан въздуха и се оказало, че всички отрови са доста над допустимите нива. На 29 август местната управа публикувала съобщение, според което: „Хората със сърдечни или белодробни заболявания, астма, възрастни хора, деца, бременни жени и жени, които могат да забременеят, трябва да ограничат излагането си на дима. Това може да стане, като се остава на закрито със затворени врати и прозорци, активиране на системите за рециркулиране на въздуха в затворените помещения. Препоръчително е намаляването на физическата активност на открито. Хората трябва да потърсят медицинска помощ, ако имат симптоми като затруднено дишане или стягане в гърдите“. Жителите на областта иронично отбелязвали, че предмет на тези предупреждения „са доста хора“.

В крайна сметка огънят е угасен на 16 септември след 17-дневна битка.

Днес властите и жителите на областта признават научените уроци за управлението на отпадъците, извлечени от горчивия си опит. Персоналът на сметището ще преминат обучение за сортиране на горими, рециклируеми и токсични материали от боклука, включително матраци, гуми, батерии и големи парчета стомана и стъкло. Обществена образователна кампания ще обучи жителите да информират персонала на сметището за всякакви материали, които изискват разделяне. Случаят поставя остро въпроса за справянето с отпадъците във всяка отдалечена среда, където изнасянето на боклуците е финансово неоправдано и сметищата се трупат на земята още и още…

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*