Дом-пещера във Франция струва само 1 евро

Животът е труден за много млади хора в Европа. Безработицата е висока, а намирането на приличен дом на достъпна цена е направо мечта. Но когато 23-годишният Алексис Ламуре, останал наскоро безработен, открил, че бившият „пещерен дом троглодит“ на голямата му леля е на път да бъде продаден на търг от страна на местните власти в град Амбоа, Франция, той се възползва от шанса и направил откровено нахална оферта за едно евро. Неговото предположение, че властите предпочитат да продадат имота, отколкото го поддържат, се увенчало с успех: никой друг не предложил да откупи дома и Ламуре станал горд собственик на пещерата. След четири години упорита работа той и приятелката му Лот ван Риел сега наричат пещерата свой дом дома – даже предлагат настаняване за туристи в нея.

Chez-Helene-cave-home-1

Домът, известен като „Шез Елен-Амбоа троглодит“, се намира в долината на Лоара. Той се намира на около 3 км. от Амбоа, който някога е бил дом на Леонардо да Винчи. Пещерните жилища са често срещани в района, след като са издълбани в резултат на минната дейност през 11-ти век – дупки и цели пещери останали в меката скала. Поради липсата на удобства, този вид домове започнали да западат в началото на 20-ти век, но напоследък са станали популярни отново сред инвеститори и млади хора като Ламуре и приятелката му.

След като Ламуре се сдобил с изгодния дом, той трябвало да го направи годен за живеене. Получил отказ от няколко банки за заем от 25 000 евро, затова заедно с ван Риел решили да поработят в семейния ресторант на семейство Ламуре и да съберат пари. Три години по-късно те вече били спестили достатъчно за ремонта.

Първо трябвало да направят пещерата структурно здрава отново. Това включвало инсталиране на 11 кабелни котви и облицоването им. Къщата нямала и водопровод и канализация, нито електричество, затова двойката прокопала на ръка канал за тръбите и кабелите – от пътя чак до къщата.

Chez-Helene-cave-home-9 Chez-Helene-cave-home-4 Chez-Helene-cave-home-12

Всички дейности по ремонта коствали 12 месеца и 35 000 евро. Резултатите са зашеметяващи.

Сега двойката живее в своя дом-троглодит с една спалня и една баня, но има и едно отделно помещение за отдаване под наем за гости. Пространството е достатъчно за двама и има отворена баня. Комбинацията от топъл жълт камък контрастира със свежите сини и бели акценти, създавайки атмосфера на селска, приятна и най-вече френска къща.

Chez-Helene-cave-home-11 Chez-Helene-cave-home-10 Chez-Helene-cave-home-2 Chez-Helene-cave-home-8 Chez-Helene-cave-home-3 Chez-Helene-cave-home-5 Chez-Helene-cave-home-6

2 коментара

  1. Не мо га да си претставя тва да го е направил фран-цузин направо нее за вярване тва лицемерие,егоизъм расизъм и други подобни е напълно нормално за франсетата чак пъ строителство те са аппсолютни педали

  2. „Голямата му леля“ всъщност е пра-леля му…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*