Плаваща соларна ферма бе „пусната на вода“ в Бъркшир

Първата плаваща слънчева ферма на Великобритания беше инсталирана в Бъркшир. Плаващият масива разполага с 800 фотоволтаични панела и е с капацитет от 200W. Проектът струва 250 000 лири и е инсталиран на язовир във фермата Шипландс близо до Уоргрейв. Собственикът на фермата Марк Бенет си партнирал а фирмата за плаващи соларни системи Ciel et Terre и се надява да стимулира интереса към прилагане на технологията във водоеми из цяла Великобритания.

floating-solar-planet-ciel-terre

Плаващите слънчеви системи привличат голям интерес, тъй като предлагат начин за генериране на слънчева енергия без да се заемат големи парцели земя. Масивите могат да бъдат изградени във водни басейни като язовири, кариерни езера, напоителни канали, даже и хвостохранилища, които обикновено не се използват за никакви други цели. Тези инсталации придават допълнителна стойност към водните пътища, особено когато обработваемата земя е оскъдна.

Подобни системи вече функционират във Франция и Индия, а Япония възнамерява да инсталира най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в света (с ожбщ капацитет от 1,7MW) в близост до Осака. Японският масив ще бъде част от по-голям, 60-мегаватов проект, разработен в партньорство с Ciel et Terre, японския соларен производител Kyocera и лизинговата фирма Century Tokyo.

Слънчевата ферма Бенет използва модулна система и има потенциал да се разрасне 100-кратно. „Ние говорим за големи дружества за комунални услуги, за земеделските фирми – за всички с неизползваеми водни басйни. Потенциалът им е забележителен“, казва Бенет.

Плаващите слънчеви панели са изработени от 100 процента рециклирани материали и имат средна продължителност на живота 30 години. Фермата в Бъркшир би трябвало да осигури възвръщаемост на инвестициите в рамките на шест години. Бенет ще печели по около 20 500 лири годишно за следващите 20 години чрез субсидиите за зелена енергия, които – както и в други страни – се финансират от парите на потребителите. Същевременно той ще сепстява по около 24 000 ;лири на година от собствените си сметки за ток.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*