Търговското споразумение САЩ-ЕС ще доведе повече ГМО в Европа

GMO

Търговското споразумение между ЕС и САЩ, известно като ТТИП, може да доведе до допускане на храни с генетично модифицирани организми (ГМО) в Европа, алармира доклад на две екологични организации – „За Земята” и „Приятели на Земята Европа”.

Има опасения, че ГМО ще навлязат в Европа, въпреки публичните уверения, че стандартите за безопасност на храните ще бъдат запазени. Ако бъде договорено, ТТИП ще бъде най-голямата търговска сделка в историята, която зависи до голяма степен от намаляването на стандартите за безопасност и премахването на закони, считани за проблематични за индустрията.

Българските и европейските граждани, които многократно са се противопоставяли на ГМО в храните, към момента са защитени от замърсяване с ГМО във вносните храни и земеделските семена от правилото, залегнало в законите на ЕС за т.нар. „нулев толеранс”.

Преговарящите и индустриалните лобисти от САЩ обаче настояват за по-слаби правила за внос на ГМО, като изтъкват, че правилото за „нулева толерантност” е пречка за търговията и вреди на бизнеса на износителите от САЩ. Те искат ЕС да позволи вноса на храни и семена, които са замърсени с ГМО, дори и в случаите, когато то не е разрешено в ЕС, се посочва в доклада.

Това означава, че земеделските производители и гражданите не биха могли да знаят дали храната или семената, които купуват, съдържат ГМО и че можем да ядем неразрешени генетично модифицирани съставки, които не са преминали никаква форма на проверка за безопасност.

„Срещайки силна обществена и политическа опозиция срещу ГМО, биотехнологичната индустрия използва силното си лоби в това търговско споразумение-троянски кон за отваряне на европейския пазар за храни, замърсени с ГМО. Това е финалният натиск в кампанията от страна на индустрията, за да принуди Европа да приеме ГМ храните”, смята Ивайло Попов от „За Земята”.

Изтекли в публичното пространство документи от наскоро завършените търговски преговори с Канада, смятани за шаблон на търговското споразумение със САЩ, показват, че ЕС се е съгласил да сътрудничи, като позволи ниски нива на замърсяване с ГМО в храните и семената.

В допълнение, изтекло писмо от бившия шеф на безопасността на храните в ЕС показва готовност да се увеличи вносът на маслодайна ГМ рапица, като част от канадската търговска сделка.

„За Земята” твърди, че правото на ЕС за защита на околната среда и гражданите е залегнало в европейските договори и не може просто да бъде пренаписано чрез търговска сделка. От организацията предупреждават, че дори ниски нива на замърсяване с ГМО представляват заплаха за земеделските стопани и селските райони и казват, че промени в процеса на сертифициране могат да отворят портите за повишен внос на ГМО.

От организацията призовават всички граждани, които не желаят чрез търговското споразумение на тяхната трапеза да се появи ГМО да се включат в шествие, организирано от няколко организации на 11 октомври в София.

1 коментар

  1. Hendrik Bourgeois (Хендрик Буржоа), председател на Американската камара към ЕС-AmCham EU казва: Ако се пренебрегне възможността за скорошно финализиране на ТТИП (Трансатлантическото Търговско и Инвестиционно Партньорство) ще бъде много по друдно за САЩ и за ЕС да упражняват влияние и въздействие в света!!!!!!!!…. За съжаление без да се притясняват си признават, че крайната им цел е Световно господство.. и ще го постигнат първоначално чрез ТТИП….. a Обхвата на ТТИП е огромен………… a ГМО-то е само една частичка от ТТИП………..

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*