Започва гласуването за дървото, което ще ни представи в „Европейско дърво на годината 2015“

От 1 октомври стартира гласуването за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса, търсещ историите, които свързват хората с техните любими дървета. Гласуването ще продължи до края на месеца на сайта на фондация „ЕкоОбщност“.

tree-402953_640

Тази година в конкурса бяха обявени пет категории, като новите сред тях са „Вековните дървета говорят“, в която се състезават столетни дървета, свързани с историческото ни минало, и „Дървото на нашето семейство“, събираща истории за родови дървета, грижата за които е обща семейна инициатива и традиция.

Тази година за участие в конкурса постъпиха 34 номинации от различни кътчета на страната. Сред тях се открояват историите на вековни дървета, които с право могат да бъдат наречени живата история на България, като Джигуровския чинар, дъба над Сливница и чинарите край Белащица. Има и дървета, около които витаят мрачни поверия и тъжни легенди, като Дяволското дърво край Синеморец и Самотния бор в берковския Балкан. С

ред изпратените предложения има много грабващи и трогателни разкази, които свидетелстват за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за местната общност или за цялото семейство, и които са неизменен участник в събитията от техния живот. От събраните истории в новата категория „Дървото на нашето семейство“ се виждат желанието и усилията на хора от различни възрасти и места да съхранят и предадат на следващите поколения позабравеното отношение на грижа и уважение към околната среда.

Всички истории и снимки на финалистите могат да се разгледат на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност” в рубриката „Дърво с корен – Гласуване 2014“ (www.bepf-bg.org). Там всеки има възможност да подкрепи своя фаворит във всяка от двете категории, отворени за гласуване.

В категория „Дърво с корен“ за 2014 г. до финалния кръг достигнаха:

 • Самотният бор, възраст: неизвестна, местност „Ашиклар” над гр. Берковица
 • Шоповото дърво (чинар), възраст: 2-3 години, пл. Славейков, гр. София
 • Дъб, възраст: 650 г., с. Градина, общ. Първомай
 • Дяволското дърво (дъб благун), възраст: над 350 г., с. Синеморец, общ. Царево
 • Черна топола, възраст: 200 г., с. Дъбене, общ. Карлово
 • Вековна черница, възраст: над 111 г., в двора на църквата в с. Крамолин, общ. Севлиево
 • Космат дъб, възраст: над 280 г., местност „Могила” над гр. Сливница
 • Чинар, възраст: 51 г., на площада в с. Арчар, общ. Димово, обл. Видин
 • Джигуровският чинар, възраст: над 800 г., с. Джигурово, общ. Сандански
 • Круша „водник”, възраст: над 150 г., в двора на Даскаловата къща в гр. Трявна

В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала:

 • Източен чинар в двора на манастир „Св. Георги Победоносец”, с. Златолист, общ. Сандански
 • Дъб до манастир „Свети Николай“, с. Скравена, общ. Ботевград
 • Група източни чинари в местност „Чифлика”, с. Белащица, общ. Родопи, обл. Пловдив

Победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител”, „Дърво с бъдеще“ и „Дървото на нашето семейство“ са излъчени от журито на конкурса и ще станат известни на церемонията по награждаване през ноември. Тогава ще бъдат обявени и резултатите от гласуването. За участниците, номинирали дърветата-победители в четирите допълнителни категории, са осигурени награди от партньорите на конкурса: ваучер за рафтинг от „Адвенчър нет”, абонамент за списание National Geographic Kids България, както и таблет, настолни или логически игри от социална мрежа „Ятото“.

Както всяка година, дървото-победител в конкурса ще получи подходяща грижа от специалист и/или поставяне на информационна табела и ограждение. То също така ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2015“. Напомняме, че европейската титла за 2014 година беше спечелена от Стария бряст в Сливен, получил симпатиите на хора от цялата страна и чужбина, и безпрецедентните 77 526 гласа в своя подкрепа. В допълнение към миналогодишните участници, в международното издание на конкурса през 2015 г. ще се включат още три държави – Англия, Белгия и Естония, с които броят на претендентите за европейския приз става 13. Надяваме се, че и тази година в „Дърво с корен 2014“ ще бъде излъчен победител, който догодина достойно да си съперничи с тези от останалите държави.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*