Мароко получи $519 млн. заем от Световната банка за 300 MW соларен проект

parabolic_mirror540Мароко получи заем в размер на 519 милиона долара от Световната банка за частично финансиране на две слънчеви електроцентрали, работещи с общ капацитет до 350 мегавата (MW). Това е втората фаза на проекта за 500-мегаватовата електросистема Уарзазат, обяви банката в изявление.

Резултатите от търговете за изграждане на двете електроцентрали се очакват в следващите няколко дена. Те ще се намират близо до южния град Уарзазат. Едната ще е с капацитет най-малко 200 MW, а другата – около 100 MW.

Мароканската соларна асоциация Masen посочи, че предварително избран за първия проект е консорциуми, воден от испанската Abengoa, International Power GDF и ACWA Power от Саудитска Арабия. Трите дружества са предварително квалифицирани и за 100-мегаватовата система, заедно с друг консорциум, воден от Electricite de France.

Мароко харчи много средства за субсидиране на производството на енергия. В момента страната внася ток от Испания. Търсенето нараства с около 7% годишно.

Общата стойност на проекта се оценява на 1,7 милиарда евро. Малко над една трета се осигурява от Световната банка – директно ($400 млн.) и чрез фонда за чисти технологии CTF ($119 млн.)

Германската държавна банка KFW ще бъде най-големият кредитор на двете електроцентрали, предоставяйки на Мароко 654 млн. евро. Африканската банка за развитие (АБР), Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка финансират останалата част от сумата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*