Калифорния забрани найлоновите торбички

Губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа законопроект, с който щатът стана първият в САЩ, където са забранени торбичките за еднократна употреба. Това разширява забраната, която вече е в сила в Сан Франциско, Сан Хосе и Лос Анджелис Каунти. Сега търговците на дребно ще имат време до юли 2015 г., за да „изключат машината за боклуци“.

plastic-bag-23746234.jpeg.650x0_q85_crop-smart
Flickr/CC BY-SA 2.0

Този законопроект е стъпка в правилната посока – намалява потока от налони, замърсяващи нашите плажове, паркове и дори по-голямата самия океан“, заяви Браун в изявление.

Еколозите се надяват, че и други щати ще последват примера на Калифорния, докато се стигне до забрана в цялата страна – или най-малко налагане на такса върху пластмасовите торбички.

Плод-зеленчуците ще трябва да таксиват с най-малко 10 цента всяка торба от рециклирана хартия или торба за многократна употреба, предоставена на клиент.

Общество, в което хората използват и хвърлят, не може да бъде устойчиво“, зяви щатският сенатор Алекс Падила, създател на законопроекта. „Този нов закон ще намали значително потока от милиарди найлонови пликчета за еднократна употреба, които замърсяват нашето обществи и вредят на околната среда. Преминаването от пликчета за еднократна употреба към торби за многократна употреба има смисъл!“.

4 коментара

  1. Торбичките от рециклирана хартия са изключително опасни и могат да доведат то тежки зарази вкл „кафява чума“.Обемни скенери и касови апарати увреждат тежко всяка стока и ползването на една и съща торба няколко пъти е изключително опасно за здравето на семействата ..ПО кротко …

  2. редактирайте си написаното (то вече и програми го правят, но не е лошо и човек да го прочете ,че се излагате…)
    инак браво за решението

  3. Мале, колко правописни грешки! Не си ли проверявате написаното?

  4. Много добро решение. Трябва да се въведе в цял свят

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*