Можете ли да живеете с по 4 литра вода на ден?

Средният американец използва около 400 литра вода на ден у дома си. Това важи и в региони, където сушата и недостигът на вода са нещо обичайно. За минимумвода за покриване на основните човешкинужди е приет обемът оъ 50 литра на ден. Но някъде по света хората са принудени да преживяват с по 4 литва вода на ден. Това е всичко, налично за всичките им ежедневни нужди – пиене, готвене, пране, къпане…. .

drip-351619_640

За да допринесе за повишаване на информираността на въпроса за водната бедност, както и за набиране на средства за изграждане на нови проекти за чиста вода в развиващия се свят, миналата година неправителствената организация DIGDEEP стартира предизвикателството „4 литра“. То приканва хората да се опитат да живеят само с четири литра вода в продължение на 24 часа. До октомври всички 602 участници бяха набрали 17 400 долара, които дариха за устойчиви водни проекти и образователни кампании.

Тази година “4 литра“ започва на 6 октомври и ще продължи през целия месец, като участниците изберат дали да използват само 4 литра вода за един ден или да се опитат да живеят така няколко дена поред. Важно условие е те да документират преживяванията си и да ги споделят в социалните мрежи (използвайки таг # 4Liters). В допълнение към живота във виртуална водна бедност за един ден участниците ще се опитат и да привлекат средства, събирайки по 40 на човек. Подобно на кампанията за АЛС, всеки участник може да се включи в предизвикателството или да дари 40 долара, след което трябва да предизвика 4 свои приятели.

Разбира се, използването само на 4 литра вода на ден за пиене, готвене и миене не е толкова атрактивно, колкото да си изсипеш кофа с ледена вода на главата, казват организаторите – затова набирането на огромни суми пари за проекти за чиста вода може и да не е толкова лесно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*