Стар замък се топли с термопомпи и осветява с LED крушки

castle-howard.jpg.662x0_q100_crop-scale

И най-богатите имат нужда да живеят икономично и да пестят (ако искат да съхранят богатството си). Това важи и за стопаните на замъка Хауърд.

Огромната сграда със 145 стаи може и да е една от най-известните къщи в света, но тя има годишна сметка за отопление и осветление от 70 000 лири (над 89 000 евро). Затова стопаните на Хауърдс са решили да инсталират термопомпи за отопление и охлаждане, добавили са изолация на таваните и са сменили осветлението с нови, светодиодни крушки. Казват, че то е по-добро за всички картини и артефакти, намалява разходите за труд заради рядкото сменяне на крушки и намалява сметките за отоплението и осветление с една трета.

Според Ecovision – компанията, инсталирала системата – тръбопроводите са скрити в езерото (много по-добра среда за пренос на енергия от земята), а след това две 110 kw термопомпи осигуряват топла вода за радиаторите, инсталирани редом до въглищните пещи от края 19-ти век. Така а практика Хауърд са заменили сметката от 40 000 лири за гориво със сметка от 14 000 лири за електричество. И тъй като системата е потопена в езерото, никой не може да я забележи.

Инсталирането на тази система имаше много смисъл“, казва Саймън Хауърд. „Ние вече не горим изкопаеми горива, за термопомпите използваме малко електричество от доставчик на зелена електроенергия, а за всеки киловат, използван от помпата, получаваме киловата топлина…. направихме съществена крачка впосока намаляване на въглеродния си отпечатък, а освен това постигаме значителни икономии от разходите за отопление и топла вода“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*