Първият футболен стадион с кинетично захранване отваря в Рио де Жанейро

Това е странно партньорство: бразилската футболна легенда Пеле и Shell Oil са се обединили, за да създадат първия в света футболен стадион, захранван с електроенергия от играта на футболистите. Той се намира в сърцето на един бедняшки квартал в Рио де Жанейро. Създадено за общността „Morro Da Mineira“, иновативното спортното съоръжение е част от проекта „Направи бъдещето“, който подкрепя идеи, които „идват от където и да е“. Местният терен е преустроен от Shell чрез използванет на 200 високотехнологични, подземни плочи, които улавят кинетичната енергия от бягането на играчите. След това тя се комбинира със слънчева енергия, за да захранва осветлението на терена. Освен това системата осигурява безопасно и ярко осветено пространство за общността в квартала.

Kinetic-power-pitch

Проектът в „Morro Da Mineira“ е част от програмата „Направи бъдещето“, която има за цел да вдъхнови младите хора и предприемачите да се насочат към науката и инженерството при избора си на кариера. Инициативата също така насърчава младите хора да използват своите умове за разработването на решения за възобновяема енергия. Андре Араухо от Shell Бразилия посочи, че „до 2050 г. светът ще използва 75% повече енергия, отколкото използва сега, и посрещането на това допълнителното търсене ще изисква набор от енергийни източници, както и едно ново поколение от учени и инженери със страст, идеи и иновации“.

Pitch-power

Теренът доказва потенциала и силата на учените и предприемачите, които фокусират усилията си върху разработването на творчески и иновативни енергийни решения, добави Араухо. „Докосвайки световната страст и интерес към футбола, ние се стремим да привлечем вниманието на младите хора по целия свят, така че те да мислят по различен начин за енергията и възможността за кариера в областта на научните изследвания“.

Pele-and-kids

При откриването на стадиона, футболна легенда Пеле заяви: „Футболът е най-голямата страст на Бразилия, а спортът е преживял толкова много технологични иновации, откакто за последен път игра“, сподели футболната легенда Пеле при откриването. „Това ново игрище показва необикновените неща, които стават възможни, когато науката и спортът се обединят“.

Favela-pitch  

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*