Смайващ еко-курорт в Коста Рика си прави ток от свински… отпадъци

Въпреки че човек трудно може да направи връзка между представите за свински изпражнения и „чиста енергия“, Lapa Rios Eco-Lodge в Коста Рика успява да реализира тази идея: отпадъците от отглеждането на прасетата осигурява енергия за този интелигентен и супер устойчив екологичен курорт.

Lapa-Rios-Hammock

Създаден от Джон и Карън Люис като природен резерват, Lapa Rios EcoLodge е съграден по принципите на зеленото строителство, помага за защитата на местната фауна, финансира местното начално училище, използва слънчева енергия за генериране на нужната електроенергия, рециклира всичките си отпадъци, а кухнята се захранва именно от биогенератора, работещ със свински изпражнения. На първо четене това звучи като да е някаква комуна на откачени хипари, но вижте снимките – курортът е толкова красив и спокоен, че прилича на пет-звезден хотел. И е може би по-приятен за всеки с чувство за приключение и въображение.

Lapa-Rios-Room-2

Гостите на комплекса имат възможността да се наслаждават на обиколна на всички съоръжения, осигуряващи устойчивостта на курорта, включително и биогенератора със свински отпадъци, който осигурява енергия за работата на кухнята. Хотелът рециклира повече от 80 на сто от отпадъците, генерирани при готвенето. Органичните отпадъци се разделят на две: зеленчуци, плодове гарнитури и яйчени черупки се превръщат в компост, а останалата част се предават на свинефермата при хотела. Храната се консумира от свинете, които след това, хм,… „се облекчават“. Резултатът от това се превръща в био-газ, който от своя страна се използва за отопление и готвене.

Lapa-Rios-walkway

Курортът е сгушен в резервата Lapa Rios – защитена паркова зона, създадена от Джон и Карън Люис. Курортът е изграден с намерението за опазване на природата и насърчаване на екологичната и социалната устойчивост. При изграждането на комплекса всичко е правено много внимателно, за да се запазят местната растителност и животинският свят. Стреоно е с напълно възобновяеми строителни материали. Инсталирани са слънчеви панели. Наети са само местни работници. Финансира се местното основно училище, а Джон и Карън дори събират пари за финансиране на парковите рейнджъри, които се грижат за вече съществуващия национален парк наблизо.

Lapa-Rios-from-above Lapa-Rios-herb-garden Lapa-Rios-Macaws Lapa-Rios-patio-table Lapa-Rios-Pool Lapa-Rios-Waterfall-Meal Lapa-Rios-Interior Lapa-Rios-dining-room Lapa-Rios-Room-3   Lapa-Rios-Bedroom Lapa-Rios-Eco-Resort-Interior

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*