Ресторант сервира блюда изцяло от „спасени“ храни

Гмуркане в бунището“ – така в САЩ наричат все по-популярната практика на някои хора да се „заровят“ в купчините с отпадъци, които магазините за хранителни стоки изхвърлят всеки ден. Тази тенденция, на пръв поглед странна, започна да набира сила, когато се разчу, че хранителни магазини всяка вечер изхвърлят тонове храна, от която над половината е напълно годна за хранене. Причината е в етикетите. На много от тях пише „да се консумира преди:..“, когато всъщност се има предвид, че храната е с най-добри качества преди посочената дата („най-добър преди:…“ / „best before:…”). Магазинерите приемат, че след изтичането на посочения срок продуктите вече са негодни (което не e така – те губят добрия си търговски вид). Храните отиват на бунището, без значение дали са годни или не – просто защото така пише на етикета. Имено тази годна за ядене, но неугледна храна събират „гмуркачите“ от бунищата. Някои от тях са бездомнижи и бедняци, а други са семейства в добро финансово състояние, които нямат затруднение да си позволят пазаруването на храна от самия магазин.

skipchen.png.662x0_q100_crop-scale

Една група доброволци в Бристол, Англия, са отворили заведение – нещо средно между кафене и ресторант – което сервира блюда, направени изцяло от „спасена“ от бунищата храна. „Bristol Skipchen“ е проект на ентусиасти, които събират годната, но изхвърлена заради етикетите продукция. В менюто на заведението им има всичко – от пица и салати до раци и скариди, в зависимост от деня и от това какво има на бунището, разбира се.

Есествено, каузата веднага повдига въпроса за спазването на регулациите, хигиената и безопасността на храните. В действителност, в скорошно интервю в „The Guardian“, собствениците на кафенето признават, че това, което правят, е незаконно. Но те твърдят, че са изключително внимателни за безопасността на храните. Също така младежите отбелязват, че брутната неефективност и отпадъците от хранително-вкусовата индустрия са много по-голям морален недостатък, отколкото собственото им нарушение на правилата.

1 коментар

  1. Браво!Повече от половината произведена храна в света се изхвърля.Това,ако не е разхищение ,не знам!Аз съм ЗА тези момчета.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*