Италианците са бесни заради хаоса след наводнението в Генуа

Генуа - пристанището през нощта. Снимка: Sidvics, CC BY-SA 3.0

Италия реагира с шок и остро възмущение на хроничните бюрократични процедури след тежките наводнения, които засегнаха северозападния град Генуа, убивайки един човек и оставяйки улиците на средновековния пристанищен град погребани в кал и отломки.

„Калта на Генуа – срам за страната“, гласи заглавие на първа страница на най-големия италиански ежедневник Corriere Della Sera в събота, след наводненията. Те се случиха по-малко от три години след пороите и наводненията в същия град, които убиха седем души през 2011 година.

Генуа - пристанището през нощта. Снимка:  Sidvics, CC BY-SA 3.0
Генуа – пристанището през нощта. Снимка: Sidvics, CC BY-SA 3.0

Планинскят регион и нестабилната география на Италия правят страната уязвима на природни бедствия като наводнения, свлачища и земетресения. Конкретно позицията на Генуа, разположен между морето и пръстен от стръмни планини, е особено силно изложен на силни бури и наводнения.

Ала административните процедури, поддържани вече от няколко последователни правителства, които доведоха до много незаконно строителство и изграждането на лошо планирана инфраструктура, заедно с бюрократичната инерция задълбочиха проблемите.

Това, което е наистина тревожно, е колко малко е направено за три години, за да бъде Генуа защитен от следващи наводнения“, каза Франческо Винченци, президент на ANBI – национална асоциация, представляваща организациите, натоварени със задачата да следят опасността от наводнения и безопасността на водите.

Острата икономическа криза в Италия, заради която виждал публичните разходи бяха свеедни почти до нула, направи справянето с неочаквани бедствия по-трудно, но това не е единствената причина за проблема. Наводнението в Генуа извади на показ и редица цялостни и дълбоки слабости на системата. „Проблемът със сигурността на водоснабдяването в Италия не е свързан толкова със средства и ресурси, става въпрос за политическа воля и бюрокрация,“ казва Винченци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*