Красива дървена библиотека в Китай e обвита в дървени пръчки

Като крепост в гората красивата библиотека на Лиуян е покрита с тънки селски пръчки. Разположена в гориста област на границата на Пекин, стъклената конструкция е защитена от слънцето с рехав сенник от натурална дървесина, която безпроблемно слива сградата с градината и околния пейзаж. Библиотеката спечели първото издание на конкурса за наградата „Морияма“, която е създадена от канадската RAIC като съперник на наградите Прицкер и Стърлинг.

Liyuan-Library-Li-Xiaodong3

Библиотеката, която се намира в малкото селце Хуарой, дава на местните селяни ведро пространство за четене, както и достъп до книги и материали. Ли Ксиаодонг казва, че е искал да създаде кътче, благоприятно за спокоен размисъл, така че избрал това място извън селото, близо до съседните планини.

Архитектът търсел начин и да да хармонизира новата сграда по отношение на природната й среда и близкото село. Пръчките били избрани като материал, тъй като в много селски домове ги имало натрупани в дворовете, за да бъдат използвани като дърва за огрев за готварски печки.

Liyuan-Library-Li-Xiaodong5

Решетъчната стъклена обвивка на библиотеката е изградена от квадратни подпори, рамкиращи всеки раздел в библиотеката. След като е обвита изцяло в стъкло са наредени дървените пръчки върху образувалите се квадратни прозорци. Тези дървени пръчки филтрират дневната светлина, като блокират силното слънце и прчат на прекомерното затопляне на помещенията. Дървени рафтове, мека мебел и стъпала интегрират интериора, създавайки гъвкави пространства за сядане, четене и подреждане на книги.

Облеченият в пръчки екстериор създава позната на вид стуктура, сходна с къщите в селото, и помага на постройката да се слива с прекрасния пейзаж в региона.

Liyuan-Library-Li-Xiaodong8 Liyuan-Library-Li-Xiaodong7 Liyuan-Library-Li-Xiaodong6  Liyuan-Library-Li-Xiaodong4 Liyuan-Library-Moriyama-Prize Liyuan-Library-Li-Xiaodong2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*