Пентагонът: климатичните промени са непосредствена заплаха за сигурността

Покачващите се глобални температури, бързо топящите се аррктически ледове и редица други ефекти от изменението на климата представляват непосредствена заплаха за сигурността на САЩ, за военните и хуманитарните операции по света, предупреди Пентагонът в понеделник.

fire-102450_640

В подробен доклад, определен като „пътна карта“ за адаптиране към изменението на климата, Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че е започнало да работи по увеличаването на „устойчивостта“ си и има за задача да гарантира, че готовността за мисии не е изложена на риск заради покачването на морското равнище, увеличаването на честотата на природните бедствия, както и недостига на храна и вода в развиващия се свят.

„Изменението на климата ще се отрази на способността на Министерството на отбраната да защитава нацията и представлява непосредствен риск за националната сигурност на САЩ“, се казва в доклада. „Един променящ се климат ще има реално въздействие върху нашата военна сила и начина, по който тя изпълнява своите мисии“.

Пътната карта има за цел да помогне на военните на САЩ да се адаптират към изменението на климата, интегриранйки рисковете във военните игрови тренировки, стратегическото планиране на отбраната и това как военните съхраняват и транспортират своето оборудване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*