Грийнпийс обстрелва Facebook с обвинения

Селището Принвил в Орегон - домът на новия център за данни на Facebook, атакуван от еко-активистите.

След емоционална раздяла с дървообработващата индустрия малкото американско градче Принвил в щата Орегон е в същинска еуфория, сдобивайки се неочаквано с приятелството на не кого да е, а именно Facebook.

Много ИТ компании като Facebook, Yahoo, Google и др. избират северозападната част от САЩ за изграждане на своите центрове за данни. Климатът там е подходящ за това.

Социалната мрежа избра пустинното градче с едва 10 хил. души население за изграждането на свой център за данни, възползвайки се от особеностите на климата там – студените нощи и сухия въздух – и надявайки се по този начин центърът за данни да постигне по-добра енергийна ефективност.

Проектът обаче не успя да впечатли Грийнпийс, пише Yahoo News. Напротив. Вместо да поздрави технологичната фирма, еко-организацията я обвини, че разчита на електричество от електроцентрали, работещи на въглища.

Оказва се, че за високотехнологичната индустрия не е чак толкова лесно да бъде „зелена“. Фирмите може и да добавят блясък и лъскавина на продуктите си с вездесъщия зеленикав отенък, но според Грийнпийс тези бизнеси не правят достатъчно. Те трябва да внимават не само за собствената си енергийна ефективност, а и за това откъде идва електроенергията, която харчат.

Ако искате наистина да бъдете отговорни за вредните емисии, трябва да се стараете да си осигурявате колкото се може повече от електроенергията чрез възобноваеми енергийни източници“, категорични са от Грийнпийс.

Добавяйки сол в раната, еко-защитниците дори са създали FB страница, маркирана с лого, състоящо се от кълбета дим, за да кажат по този начин, че центърът за данни на Facebook подпомага генерирането на парникови газове.

От социалната мрежа определено не са на същото мнение. Казват, че са избрали Принвил, защото спестяването на енергия е толкова значително, че е от по-голямо значение в сравнение с това какъв точно източник на електричество се ползва.

В повечето центрове за данни системите за охлаждане консумират толкова ток, колкото и самите сървъри. Facebook обаче е конструирала центъра си за данни така, че охладителната система консумира малко ток, равняващ се на едва 15% от консумацията на компютърните системи.

Селището Принвил в Орегон - домът на новия център за данни на Facebook, атакуван от еко-активистите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*