Отпадъчни води от добив на газ вероятно са довели до силния трус в Колорадо през 2011

Подземното „изхвърляне“ на отпадъчни води от добиването на газ вероятно е довело до земетресението в Колорадо през 2011 г., каза амриканската Геололожка служба USGS в сряда. Изводът е част от изследване, което може да разпали отново дебата относно въздействието на енергийния бум в САЩ.

seismometer

Констатацията е публикувана в „Журнал на геофизическите изследвания“ и е най-новото твърдение относно връзката между инжектирането под земята на отпадъчни води, генерирани от добива на нефт и газ, и предизвикването на земетресения.

Учените смятат, че течностите от сондажите за нефт и газ се просмукват в земетръсните разломи и ги карат да се приплъзват, задействайки трусове.

Земетресението с магнитуд 5,3 по Рихтер през 2011 г. Се случи в нефтено-газовия басейн по протежение на границата между Колорадо и Ню Мексико и беше почувствано в Тринидад, Колорадо, където трусът разруши основите на няколко жилища, посочва Бил Барнхарт, геофизик от USGS и водещ автор на изследването.

Басейнът, където някога са добивани и въглища, не е известен като земетръсна зона – не и преди започвнето на дейностите по добиване на газ метан от въглищните пластове пред повече от десет години.

Свидетели сме на голямо увеличение на сеизмичността, започваййки през 2001 г., включително и земетресения с магнитуд над 5 на много места в басейна, което съвпада с рязкото увеличаване на производството на газ и инжектирането на отпадъчни води“, казва Барнхарт.

Докладът потвърждава предишни изследвания на американските сеизмолози, които свързват изхвърлянето на отпадъчни води в подземните кладенци със земетресенията из няколко щата със засилено производство на енергийни продукти, включително Оклахома и Тексас.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*