Покриват със защитен калъф разрушения ядрен реактор в Чернобил

През миналата седмица Украйна преживя едно ключова събитие, свързано с нейната ядрена безопасност. Втората половина на Новия калъф за безопасност (НКБ) в Чернобил – една гигантска структура, която трябва да покрива унищожената Чернобилска атомна електроцентрала и да свежда до минимум излагането на радиация – бе успешно вдигнат до пълна височина на 110 метра. Това стана на 24 октомври.

НКБ Чернобил е проект за проектиране и изграждане, който е безпрецедентен в историята на инженеринга. Неговото изграждане започна в края на 2010 г. и се очаква да бъде напълно завършено до 2017 г.

Общата стойност на плана за изграждане на защитни саркофаг, от който калъфът е най-видният елемент, се оценява на стойност около 2,15 милиарда евро,““заяви в петък ЕБВР. От общата сума самият калъф струва 1,5 млрд евро.

Проектът в Чернобил отново е изправен пред недостиг на финансиране и, както преди се е случвало, се очаква да бъде изпълнен със средства от ЕБВР, Г-7, Европейската комисия и донори извън Г-7.

Защитният калъф е необходим за покриване на останките от повредения ядрен реактор за гарантиране на безопасна и сигурна околна среда в Чернобил. Неговият размер е достатъчно висок, за да подслони парижката катедрала „Нотр Дам“ или лондонската „Свети Павел“ и тежи повече от 30 000 тона.

На фона на всичко това не е трудно да се разбере защо Украйна се нуждае от развитие на възобновяемата енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*