Боен самолет ще чупи скоростта на звука с биогориво

Растението камелина, от което се извлича мощното биогориво, достойно за самолети

"Зеленият стършел" F/A-18 Super Hornet

Миналият август военните в САЩ се обърнаха към компаниите за биогориво в търсене на над 150 000 литра гориво, за да тестват бойния F/A-18 Super Hornet. В крайна сметка фирма, наречена „Sustainable Oils“, спечели договора за разработване на биогориво за военното дело. Сега щатската военна авиация се готви за голямото предизвикателство: утре „стършелът“ ще полети на свръхзвуков полет, разчитайки на смес от 50 процента самолетно гориво и 50% био-гориво, извлечено от растението камелина, съобщи National Geographic.

Така нареченият „зелен стършел“ трябва да докаже, че биогоривата могат да се справят успешно при всякакъв вид летателни операции, включително при летене по-бързо от скоростта на звука. Конкретният модел самолет е избран за изпитанието, защото това е е най-големият консуматор на гориво в щатската военна авиация.

Биогоривото на база масло от камелина се оказва отличен избор за самолетно гориво, защото може да бъде достоен заместител на традиционното самолетно гориво. Всички въздухоплавателни системи работят с него досущ като с петролното гориво. В същото време наскоро проведени изследвания показват, че биогоривото от камелина отделя по-малко вредни емисии – с 84% по-малко в сравнение с конвенционалното гориво.

Растението камелина, от което се извлича мощното биогориво, достойно за самолети

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*