Онлайн атлас във Вермонт насърчава възобновяемата енергия

Нов онлайн инструмент вече е готов да помага на всички жители на Вермонт, които искат да узнаят къде са най-подходящите места в района им за монтиране на инсталации за възобновяема енергия, съобщи АФП.

Енергиен атлас на Вермонт“ представлява онлайн-базирана интерактивна многослойна картова система, съдържаща информация за разработчиците на възобновяеми източници на енергия, правителствените служители и всички любопитни. Проектът е дело на неправителствена организация – местен фонд за заетост в „устойчивия“ сектор.

Всеки, който има достъп до компютър и интернет, може да отвори атласа и да види какво се случва в региона, къде има вятърни турбини, къде има геотермални ресурси, биомаса и други видове възобновяема енергия. Например гражданите, които желаят да си инсталират соларни системи за електричество, могат да идат на картата и да проверят дали мястото, където ще монтират панелите, е подходящо – колко слънчеви дни в годината има и каква е концентрацията на слънчевата енергия.

Сайтът има за цел не само да информира, но и да насърчи местната икономика. В момент преобладаващата част от енергията, която се използва в района, идва от далечни ядрени електроцентрали. Парите, които се дават на тези дружества, биха могли да остават в местната икономика, ако енергията се произвежда локално.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*