Автоматизирани хай-тек контейнери ще борят проблема с боклука в Абу Даби

Гражданите на Обединените арабски емирства получават безплатно здравеопазване и образование, както и субсидирана вода, електроенергия и горива. Мъжете могат да получават земя и безлихвени заеми за строежи, а семействата получават пари за сватбените си разходи. През януари следващата година жителите на два квартала в Абу Даби ще получат и високотехнологични кофи за боклук.

 Abu-Dhabi-waste-bins-560x368

Кофите ще са собственост на фирмите, които се грижат за сметоизвозването в общината. Те ще въведат новата технология в две пилотни области. Предизвикателството ще бъде да се направи така, че всички да могат да хвърлят боклукаси в „интелигентни“ кофи за боклук.

Всеки контейнер има електронен чип и носи данни за своите географски и технически детайли. Боклукчийските камиони ще бъдат снабдени с устройство, което може да чете данните за боклука и да се свързва с централната станция за наблюдение, която записва сигнали за събиране боклука. Тя също така информира кога е време за миене на кофите и следи граиците. Обществеността вече приветства нововъедението.

За разлика от други подобни системи тук основната цел не е да е пести време и гориво чрез елиминиране на „празните“ курсове на боклукчийските камиони. Вместо това целта е да се намали броят на оплакванията за несъбран боклук (жителите, които се опакват от несъбрания боклук, по-бързо ще получат внимание от общинските служители). Крайната цел е по-доброто облужване на бъдещия завод за производство на енергия от отпадъци в емирството. Проектът е на стойност 850 милиона долара. Инсинераторът ще превръща общинския отпадък в зелено гориво. Електроцентралата ще е с 100 мегавата мощност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*