Недостиг на кадри подкопава смарт ютилитис системите у нас

Недостигът на квалифицирани специалисти е една от ключовите пречки пред развитието на “смарт” ютилити системите у нас. Проблемът тръгва още от гимназиите и заплашва всички бъдещи проекти в сферата на комуналните услуги. Този извод направи Николай Минков, управител на Юкономикс, по време на конференцията “Смарт ютилитис”, започнала тази сутрин в центъра “Илиев” в Студентски град, София.

В страната няма достатъчно професионални гимназии, които да подготват хора за професиите в областта на енергетиката, електротехниката и другите сфери на ютилитис дейностите, заяви Минков. Не по-добро е положението при висшето образование. Бакалавърските и магистърските програми не отговарят на нуждите на пазара.

Крайният резултат от това е, че страшно трудно се намират квалифицирани специалисти за работа в ютилити сферата. Адски е трудно, например, една телекомуникационна или електроразпределителна компания да си намери регулаторен мениджър (специалист, който да отговаря за съответствието с регулаторните норми), заяви Минков.

Подобна картина на пазара обуславя редица потнциални сътресения и заплахи. “Ако допуснем хипотетично, че утре започне проектът “Белене”, то той ще изсмуче всички относително добри специалисти в областта на ютилитис дейностите в радиус от над 100 км.,” заяви Минков. Такъв проект ще открадне кадрите на местните ютилити дружества, например специалистите на ЧЕЗ България, базиран в Плевен, и всички други като тях.

Слаб е развитието на докторските програми, на научните изследвания, на индустриалните отношения. При това положение ще е много трудно да се градят “смарт” решения в областта на комуналните инфраструктури и услуги. Ако има нещо, за което можем да обвиняваме бившия ръководител на ДКЕВР – Константи Шушулов, то е именно това, че не направи необходимото за развитието на образователната среда, осигуряваща човешкия капитал за ютилити сектора, заяви Минков.

1 коментар

  1. Ами обучавайте си беееее. Най сетне ли ви стана ясно, че на първо място е човешкия кадър – специалиста..?!
    Сега д….те под вода, като почнете да си вкарвате специалисти на тройни и петорни заплати, и като видите че е по-добре да налеете финанси в обучение на персонал, работата ще узрее 🙂
    Пишман управители/managers etc.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*