ЧЕЗ с амбиции да прави първи микро-смарт-грид у нас

ЧЕЗ България има амбицията да направи първия микро-смарт-грид в България, даде да се разбере компанията по време на конференцията “Смарт ютилитис”.

Микро- смарт-гридовете представляват маломащабни еектро-енергийни среди, покриващи даден град, район или дори само сграда, където енергията се произвежда, консумира и съхранява по принципите на интелигентните електрически мрежи. Тези принципи включват обединяването на централизирана и децентрализирана генерация на електричеството, двупосочно движение на електроенергията, участие на потребителите и като създатели на енергията, интегриране на възобновяеми енергийни източници, регулиране на потреблението съгласно генерирането и др.

Около 30 милиарда евро ще бъдат похарчени в близките няколко години за изграждане на смарт-грид в Европа, интегрирайки възобновяема енергия и осигурявайки стабилен поток към страните-участнички.

Затова ЧЕЗ България е амбицирана да реализира микро-смарт-грид на територията на България. Надеждата на електро-дружеството е, че това ще е първият у нас микро-смарт-грид, разбра е от презентацията на Стефан Апостолов, директор бизнес развитие в ЧЕЗ България.

1 коментар

  1. ЧЕЗ трябва първо да си подобрят качеството на услугата в България, да намалят цените за потребителите и чак тогава да се захващат с такива неща.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*