Плаваща градина се захранва с енергия от слънцето и дъждовна вода

С цел да създадат евтина алтернатива чрез използване на рециклирани материали, италианските дизайнери Антонио Гиралди и Кристиана Фаврето от Studiomobile са създали тази плаваща модулна оранжверия, която се носи върху 96 пластмасови бидона. НареченаМедузата“, тя е осмоъгълна структура, която дава възможност на семейства и дори на цели общности, които живеят в крайбрежните райони или в близост до вода,да отглеждат своя собствена храна, без да им е необходима земя.

studiomobile-modular-floating-greenhouse-jellyfish-barge-1.jpg.662x0_q100_crop-scale

Насажденията се отглеждат чрез хидропонна система и се поливат с дъждовна вода, която се събира през седем слънчеви дестилатора в самоподдържаща се, захранвана със слънчева енергия система. Вентилатоите и помпите, които са необходими за функционирането на слънчевите дестилатори, се захранват от слънцето. Това позволява на системата да събира, обработва и разпространява до 150 литра чиста, филтрирана вода дневно, било то морска или дъждовна, подходяща за поливане на растения. Най-хубавото е, че цялата система може да се управлява дистанционно. Това рационализира процеса на отглеждане на храната.

Модулният дизайн на баржата означава, че тя може да се разрасне или да се смали според нуждите. Може да бъде адаптирана за различни нужди като например ресторанти от типа “от фермата в чинията“, плаващи фермерски пазари, а защо не и плаващи обществени градини, които могат да пътуват между пунктовете, където са нужни.

В бъдеще, в което може би голяма част от храната ни ще се отглежда без почва, този плаващ остров за отглеждане на различни култури е интереен подход, което съчетава най-добрите методи на отглеждане на храна с енергия от възобновяеми източници, за да предложи решение за соравяне с недостига на обработваема земя.

studiomobile-modular-floating-greenhouse-jellyfish-barge-4.jpg.650x0_q85_crop-smart studiomobile-modular-floating-greenhouse-jellyfish-barge-3.jpg.650x0_q85_crop-smart studiomobile-modular-floating-greenhouse-jellyfish-barge-6.jpg.650x0_q85_crop-smart studiomobile-modular-floating-greenhouse-jellyfish-barge-2.jpg.650x0_q85_crop-smart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*