Видински чинар ще ни представи в конкурса за дърво на годината

Чинарът в с. Арчар, обл. Видин спечели отличието „Дърво с корен“ на 2014 г. Въпреки че е само на 51 години, той отдавна се е превърнал в част от битието на своите съграждани. Чинарът е засаден през 1963 г. от тогавашния озеленител, който определил мястото му пред сградата на Съвета, в близост до училището, църквата и читалището на селото. Повече от половин век дървото е неизменен участник в делниците и празниците на местните хора.

68cb79c4db3996064e9e6b256ad18977
Снимка: bnr.bg

По време на гласуването позицията на младия чинар във временното класиране с вълнение се следеше в регионалното радио, а активната подкрепа и обич на хората от Арчар успяха да спечелят победното място за тяхното любимо дърво. Номинацията бе подадена от Мирослав Людмилов, чийто прадядо Кирил Николов, е бил основен участник в засаждането, а той самият се е включвал в мероприятия за грижа и опазване на дървото, които се предават като традиция през поколенията. Мирослав връчи на фондация „ЕкоОбщност“ поздравително писмо от името на кмета на село Арчар, директора на местното училище и председателя на читалището, в знак на благодарност и признателност към усилията на екипа й за популяризиране на дърветата като част от културно-историческото ни наследство.

В категория „Вековните дървета говорят“ победители тази година станаха група източни чинари, растящи в местност „Чифлика“ край с. Белащица, обл. Пловдив. Те спечелиха първото място със сериозна преднина и 221 гласа в своя подкрепа. Тези многовековни дървета се свързват със спомена за ослепените Самуилови войници, основали селото преди точно 1000 години край най-величественото – Старият чинар. На чинара и растящата до дънера му изящна калина Пенчо Славейков посвещава шедьовъра си „Неразделни“, а живописецът Златьо Бояджиев го увековечава в своя „Пейзаж от Белащица“. Чинарите бяха номинирани в конкурса от Христо Христов от Пловдив, Кметство село Белащица с кмет г-жа Цветанка Читакова, и Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори с председател инж. Карамфил Матев. Те получиха грамоти, почетен плакет и награда за победителя в тази категория, които им връчиха Радослав Цонов от социална мрежа „Ятото“ и Любомира Колчева от „ЕкоОбщност“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*