Топ 10 смарт-градове в света: Сиатъл и Копенхаген

Неотдавна любимото на мнозина списание за архитектура и градоустройство „Freshome” публикува своя класация на десетте водещи „смарт“ градове в света. За всеки от тях има достатъчно аргументи ю, които сочат, че има основание да се счита за лидер в умните технологии. В тази скромна поредица ще кажем по няколко думи за всеки от тях.

6. Сиатъл

10-most-impressive-smart-cities-on-earth-image-4

Сиатъл често се сочи като пример за умен град. Грдската управа там е постигнала доста, когато става въпрос за грижа за околната среда. Една от най-сериозните причини за това е, че те предлагат огромни данъчни облекчения за бизнеса и жителите, които купуват и използват зелени технологии. Не можете да си позволите енергийно-ефективно обновяване? Няма проблем. Жителите, които отговарят на изискванията за определено ниво на доходите, получават безплатно еко-услуги: изолация тавански помещения, стени, тръби, прозорци и др. Това е чудесна възможност за жителите на града, които не могат да си позволят тези подобрения иначе. Програмата спестява много пари от разходи за комунални услуги. В крайна сметка се спестяват пари на града.

Зелените работни места са в изобилие в този град. Има над 300 фирми с персонал от хиляди хора. Сиатъл е национален лидер в областта на иновативните практики за зелено строителство. Търсенето на енергийно ефективно строителство никога не е било по-интензивно. В резултат на всичките си усилия Сиатъл се радва на най-ниските цени на електроенергия в сравнение с всички сходни по размер градове в страната. Отличава се и с найниските въглеродни емисии на глава от населението в САЩ.

За в бъдеще Сиатъл има стойна и богата „пътна карта“ за сзелено развитие и може да се очаква, че ще продължи да бъде сред водещите в областта на т. нар. смарт град.

5. Копенхаген

Copenhagen-Night2-e1360259282440

Кой не е чивал за Копенхаген и екологията там? Градът има амбициозната цел да стане въглероднонеутрален до 2025 година. Това решение е ускорило развитието на всички зелени технологии там. Навярно принос има това, че Дания има почти сто години опит в областта на градското планиране.

Градът е привлякъл много иновативни фирми, които имогат да използват градските улици като опитно поле за зелените технологии. Например там са създали екологично чист умен квартал, в който живеят 40 000 жители, където има аналогичен брой работни места и където еко-практиките модел за зелен живот.

Подходът им към устойчия живот е много прагматичен. Когато няма трафик по улиците, уличното осветление се изключва. По стълбовете за улично осветление има уреди за измерване на качеството на въздуха – из целия град. Обществените зони се осветяват благодарение на соларни панели. Общественият транспорт е безупречен.

Много високотехнологични приложения участват в пътуването към интелигентното бъдще. Има приложения за намиране на свободни места за паркиране в целия град, смартфон-приложение за връзка с умните електромери в жилищата, както и невероятна мрежа от споделени велосипеди. Всичко това прави Копенхаген образцов по отношение на смарт-градовете.

Топ 10 смарт-градове в света: Сантяго и Ню Йорк

Топ 10 смарт-градове в света: Виена и Стокхолм

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*