Енергоспестяващ лукс: една интелигегнтна вила в Чехия

Jestico + Whiles знаят как да помагат на хората да живеят според най-високите стандарти за устойчивост. Те вече имат няколко хотелски проекта с 5 звезди и BREEAM отличия, но с тази частна вила в близост до Прага са успели да съчетаят най-добрия минималистичен дизайн с най-модерните енергоспестяващи технологии.

Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_02

Това е дом, който може сам да се грижи за себе си, като използва най-новите технологии. Оптимизиран модул за автоматизиран контрол на температурата използва данни в реално време от метеорологичната станция на къщата, за да осигурява максимална енергийна ефективност. Солидна изолация в съчетание с троен стъклопакет намалява нуждата от енергия за сградата. Когато все пак е необходимо отопление, термопомпи и слънчеви панели осигуряват комфорт и топла вода, без домът да зависи от изкопаеми горива.

Леката светлосива структура е поставена интелигентно в рамките на ландшафта. Тя има прозрачна фасада с южно изложение, която се възползва максимално от естествената светлина и пасивното слънчевоотопление. Надвиснали балкони и конзолен покрив предпазват от прегряване през лятото и осигуряват сенчести открити пространства за почивка на дървената палуба.

Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_01

Неусетна и неуловима е връзката между вътрешното и външното пространство. Влизайки във вилата през широка стъклена врата, човек веднага има с директен изглед към озеленения двор от другата страна. Серия от жизнени пространства с отворен план разкрива африканските творби на собственика, озарени от естествена светлина. Високите прозорци на приземния етаж подчертават връзката с градината, а външните тераси разполагат с термо-покритие, което ще посивее в следващите няколко месеца, за да е в синхрон с пода от избелен дъб.

Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_14 Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_13 Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_12  Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_11 Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_Stairs Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_04 Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_05 Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_07 Jestico--Whiles_Villa-Pruhonice_Photography-Ales-Jungmann_03

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*