Рециклирани блу-рей дискове помагат за по-добра соларна ефективност

Изглежда блу-рей дискове стават за нещо повече от забавление, сочи ново изследване. Те могат да бъдат рециклирани, за да се подобри ефективността на соларните клетки. Изследване, публикувано в новото издание на Nature Communications, показва, че информационните нишки, изписани на дискове за съхранение на данни с висока плътност, могат да се използват за подобряване на поглъщането на светлина от целия слънчев спектър.

bytes-315546_640

Имахме предчувствие, че блу-рей дисковете ще могат може да работят за подобряване на слънчевите клетки, и – за наше удоволствие – открихме, че съществуващите пътечки са много добри“, казва Джиаксинг Хуанг, химик и доцент по материалознание и инженеринг в McCormick – школа по инженерство и приложни науки. „Изглежда, че когато електроинженерите и компютърните специалисти за разработвали блу-рей технологията, подсъзнателно са свършили нашата работа.“

Джиаксинг работил заедно с доцент Ченг Зун върху изследвания на блу-рей дискове, съдържащи всичко – от екшън филми до документални и анимационни филми. Те установили, че съдържанието на диска не повлиява върху способността му да стимулира поглъщането на светлина в соларните клетки. Phys.org отбелязва, че способността на дисковете да дадат тласък на поглъщането на светлина може да бъде проследено до „квази-случаен“ модел, който дава възможност за съхранение на данни с висока плътност, осигуряващ точната текстура за увеличаване на капацитета на слънчевата клетка.

Открихме, че каквато и да е шарка или текстура работи по-добре, отколкото никаква шарка, но шарките на блу-рей дисковете са най-добри от всички,“ казват учените. „После се зачудихме защо точно те? Ако не разбирате защо се случва дадено нещо, това не е добра наука“.

В допълнение към подобряването на полимерните соларни клетки, нашата симулация показва, че текстурите на блу-рей дисковете могат да бъдат прилагани за улавяне на повече светлина и при други видове слънчеви клетки“, добавя Ченг.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*