Изоставено трамвайно депо е превърнато в спортен център в Дания

StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-9

Скейтбординг-културата набира скорост по целия свят, което превръща някогашния ъндърграунд спорт в една от най-бързо развиващите се спортни дейности в Европа. В опит да осигури повече пространство за скейтбордистите в Есберг, Дания, датската фирма EFFEKT представи проект за трансформиране на изоставено трамвайно депо в многофункционален спортен център. Наречен StreetMekka, проектът спечели първо място в конкурс и е хибрид между изразителната улично-спортна култура и индустриалната история на Дания.

Централно разположен в Есберг, изоставеното депо Roundhouse е една от най-старите сгради в града. За да се запази век индустриалния дух на конструкцията, характерен за 20 век, архитектите от EFFEKT решили да реставрират историческото кръгло оформление на конструкцията. След това реновирали и добавили пет многофункционални зали, всяка с отделна „тема“: бетон, асфалт, тухла, фоайе, танци. Свързаните помежду си зали са различни по размер и височина и в тях се провеждат различни дейности, включително скейтборд на закрито, улични танци, диджей партита, улично изкуство, баскетбол.

Петте „Меки“ обкръжават открито публично пространство с амфитеатър в средата. Всички зали могат да е отварят към централното външно пространство чрез прозорците си,, които са от пода до тавана. Тези прозорци осигуряват и много дневна светлина в залите, за да намялат нуждата от изкуствено осветление.

В момента тече ремонтът на сградата и се очаква тя да отвори врати през зимата на 2015 г.

StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-10 StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-6 StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-7 StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-5 StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-8 StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-3 StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-1 StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-4 StreetMekka-Esbjerg-by-EFFEKT-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*