Кралско жилище в Йордания изцяло се захранва със слънчева енергия

Най-мощната фамилия в Йордания се довери на най-мощният източник на енергия във Вселената, за да захранва с електричество своята частна резиденция. Принц Мохамед бин Талал, брат на краля на Йордания Хюсеин I, е инсталирал огромна фотоволтаична система, която представлява най-големият PV масив в Близкия изток, предназначен за собствено ползване. Покривайки един слънчев склон в огромния имот на принца в Аман, тази мега-инсталация представлява солидна препоръка за енергията от възобновяеми източници.

DCIM100MEDIA
Снимка: Kaco new energy

Global Renewable Energy Systems LLC, водещ PV инсталатор в страната, е проектирал соларна система, която ще осигурява дългосрочно надеждна енергия за резиденцията насред пустинята в Йордания. Общо 540 поликриталинни модула, произведени от китайския производител Realforce Power и три немски инвертора KACO Powador 60.0 TL3 осигуряват 162 кВт инсталирана производствена мощност.

Зуаир Кефи, управляващ директор на поделението на KACO в Дубай, похвали добрия пример на кралското семейство в съобщение за пресата. „Точно в регион, където петролното богатство не донесе нищо добро, фотоволтаичният масив на двореца Ал Манал ни предлага един добър пример, който показва, че добро бъдеще може да се постигне също толкова успешно с енергия от възобновяеми източници“.

Принц Мохамед бин Талал е дългогодишен поддръжник на слънчевата енергия. Соларната енергия е щадяща за околната среда в Йордания. Тя е неизчерпаема, чиста, политически стабилна и сигурна заради това, че намалява зависимостта от вноса. Според данни на Световната банка, Йордания понастоящем внася 98% от петрола и природния газ, които уотребява. Възобновяемите източници на енергия все още представляват по-малко от 1% от енергийниямикс на страната, въпреки че кралство се радва на едни от най-добрите средногодишни и среднодневни стойности на слънчевата ирадиация в света.

Кралската слънчева система беше пусната в действие през август и засега е загадка защо никой не е поканил Световните рекорди Гинес“ да ги впише в своята статистика.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*