Перу готви закон за рециклирането на пластмасовите шишета

Едно решение, което се очаква да даде голям тласък на рециклиращата индустрия в Перу, е нов закон, одобрен в четвъртък, който предвижда пластмасовите бутилки за да бъдат рециклирани за нови такива.

plastic-bottles-388679_640

Перу внася около 92 000 тона PET (полиетилен терефталат) смола, извличена от суров нефт и природен газ, за да произвежда шишетата. По-малко от половината рециклира, а останалото отива на депата и сметищата.

По време на преговорите за климата този месец в Лима около 400 униформени служители от заводите за рециклиране излязоха навън с метли и заляха един от най-големите градски паркове. Тяхната демонстрация имаше за цел да притисние министрите да подпиша закона за рециклиране на бутилките.

Четири фирми вече са наредени „на опашката“ да започнат производство на рециклирани бутилки от РЕТ. Този ход вероятно ще създаде нови работни места и ще увеличи цената на рециклираните материали, генерирайки по-добри доходи за тези, които го събират и се изхванват по този начин.

Решението ще помогне да Перу да стане по-зелена страна. Тя ще купува по-малко петролни смоли, а производството от рециклирани материали изисква по-малко енергия и вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*